Aby uzyskać dostęp do treści, kliknij w przycisk Kup teraz.
Formularz zamówienia
Nazwa | Przelew |
---|---|
Opłata za Bloga wynosi 80 zł i umożliwia dostęp do wszystkich treści na Blogu przez okres 12 miesięcy | 80 zł |
Nazywana jest witaminą młodości. Ze względu na swoje właściwości jest szeroko stosowana w medycynie i kosmetyce.
Witamina E to grupa organicznych związków chemicznych, którą określa się mianem tokoferoli.
Bierze udział w wielu ważnych procesach metabolicznych zachodzących w naszym organizmie.
Jest silnym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki – dzięki temu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Wspomaga także zachowanie prawidłowej krzepliwości krwi – utrzymuje odpowiednią przepuszczalność błon komórkowych i ogranicza zlepianie się płytek, tym samym zapobiegając zakrzepom. Witamina E wpływa również na wydolność mięśni.
Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chorób serca, wspomaga pracę mięśni oraz wpływa na płodność.
Ponieważ jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, hamuje utlenianie tłuszczów, obecnych zarówno w błonach
komórkowych, jak i we krwi.
Hamuje także agregację płytek krwi, zmniejszając jednocześnie ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu ma duże
znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
Natomiast niszcząc wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu, ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym opóźnia starzenie się skóry, poprawia jej wygląd, a ponadto wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku.
Witamina E chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem i uczestniczy w transporcie tlenu do komórek mięśniowych, podnosząc wydolność mięśni.
Jest szczególnie ważna dla cukrzyków, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, oraz osób cierpiących na chorobę Parkinsona i Alzheimera, gdyż spowalnia procesy starzenia się mózgu.
Bierze także udział w tworzeniu nasienia u mężczyzn.
Witamina E wraz z kwasem foliowym zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu i zapewnia jego prawidłowy rozwój.
Może łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość. Wpływa także korzystnie na aktywność komórek układu odpornościowego, wspomagając jego działanie.
Witamina E wytwarzana jest wyłącznie w roślinach. Naturalnym jej źródłem są głównie oleje roślinne – słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany. Warto wiedzieć, że oleje tłoczone na zimno zawierają jej o około 75% więcej niż te otrzymywane drogą rafinacji. Bogate w witaminę E są również: orzechy włoskie i ziemne, migdały, pestki dyni, pełne ziarna zbóż oraz warzywa, w tym kapusta, szpinak i sałata.
Witamina E jest odporna na działanie wysokich temperatur, ale niszczy ją mrożenie oraz ekspozycja na tlen i promieniowanie słoneczne. Dlatego oleje i warzywa bogate w tę witaminę należy przechowywać w ciemnym miejscu.
Na proces wchłaniania witaminy E niekorzystnie wpływają środki antykoncepcyjne, leki przeczyszczające i hormony
tarczycy. Z kolei witamina A, witamina C, witaminy z grupy B, mangan, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe zwiększają jej
przyswajanie.
Palenie papierosów i związki żelaza niszczą jej aktywność.
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E zależy od płci i wieku. U dorosłego człowieka wynosi ono od 8 mg u
kobiet i 10 mg u mężczyzn do ponad 20 mg u osób starszych.
Niedobór witaminy E u osób z dobrze zbilansowaną dietą zdarza się bardzo rzadko.
Objawy niedoboru witaminy E to:
- zmęczenie,
- osłabienie koncentracji,
- anemia,
- zaburzenia funkcjonowania mięśni,
- zwiększona podatność na infekcje,
- pogorszenie się wzroku,
- bezpłodność.
Główne objawy niedoboru witaminy E to:
zmęczenie i rozdrażnienie,
anemia,
kłopoty z koncentracją,
pogorszenie widzenia,
wypadanie włosów,
podatność na infekcje,
zaburzenia neurologiczne,
bolesność i zanik mięśni.
Na niedobór witaminy E najbardziej narażone są osoby chore na celiakię i mukowiscydozę, palące papierosy oraz kobiety przyjmujące środki antykoncepcyjne.
Natomiast nadmierna jej podaż jest niekorzystna dla organizmu, a zwłaszcza kobiet ciężarnych.
Jeśli konieczna jest suplementacja witaminy E, najlepiej wybierać produkty zawierające jej naturalne formy w postaci mieszaniny różnych tokoferoli (alfa-, beta-, gamma-, delta-). W naturze tokoferole występują jako D-izomery, dlatego sięgajmy po preparaty zawierające D-tokoferole. Preparaty witaminy E nie należy przyjmować na czczo, lecz w trakcie lub po posiłku zawierającym tłuszcze.