Dieta przeciwgrzybicza
Produkty zabronione:
Wszystkie dania gotowe przyrządzane metodami przemysłowymi, w tym artykuły spożywcze wysokoprzetworzone, konserwy, mięso konserwowane, suszone, wędliny wyprodukowane metodami przemysłowymi.
Mleko i przetwory mleczne oraz produkty sojowe na początku diety.
Cukier oraz produkty spożywcze zawierające dużo cukru, jak: dżemy, miód, cukierki, ciasta, torty, słodzone cukrem soki i napoje, itp.
Mleko krowie pasteryzowane serki homogenizowane i desery z nich robione typu Danio czy Danonki, słodzone deserki sojowe i mleczne.
Produkty z białej mąki: białe pieczywo, makarony, naleśniki, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku.
Kasze i kaszki pszenne i kukurydziane, zwłaszcza z mlekiem i owocami.
Biały ryż oraz kaszki ryżowe.
Wszystkie produkty zawierające drożdże w tym drożdżowe pieczywo, bułki i ciasta.
Słodkie owoce tj. pomarańcze, mandarynki, winogrona, brzoskwinie, śliwki, gruszki, morele oraz owoce suszone i kompoty.
Sery pleśniowe i żółte.
Soki w kartonach i butelkach.
Alkohol.
Przyprawy wieloskładnikowe (np. Vegeta), majonez, ketchup.
Produkty dozwolone:
Mięsa: ryby, kurczaki, indyki, wołowina, cielęcina, owoce morza i jajka
Kwaśne owoce: kwaśne jabłka, grapefruity, kiwi
Warzywa:
Ziemniaki, maniok (tapioka), kasza lub płatki jaglane, komosa zbożowa,
Ryż ciemny (brązowy) niełuskasiane, gryka (kasza, płatki), soczewica, fasola, cieciorka.
Jeśli chodzi o rodzime mąki zbożowe to zaleca się mąkę żytnią 2000. W mniejszym stopniu pełnoziarniste mąki pszenne typu 1850 (ecco,eko, bio). Pieczywo z w/w mąk pełnego przemiału na zakwasie.
Makarony razowe z mąk pełnego przemiału.
Oliwa z oliwek tłoczona na zimno, olej z pestek dyni,
Ziarna dyni, słonecznika, siemię lniane.
Napoje – woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, herbaty owocowe jednoskładnikowe), soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców.
Szczególnie korzystne jest picie przegotowanej wody z plaster- kiem imbiru i cytryny o temperaturze pokojowej. Zalecana ilość to 0,3 litra na każde 10 kg masy ciała z czego 1/3 powinna stano-wić woda rewitalizowana metodą Grandera lub pokrewnymi metodami (ADR, Aqua Vita Life etc.).
Produkty mleczne – dopuszcza się w drugiej fazie diety i gdy nie działają alergizująco, Należy je wprowadzać stopniowo. Zalecany produkty to biojogurty, biokefiry, chudy biały twaróg, „twarde” dojrzałe sery najlepiej z mleka koziego lub owczego.
Zalecane:
– Synbiotyki
– Świeżo wyciskany sok z grapefruita
– Wyciągi, olejki z pestek grapefruita
– Oregano (wszelkie postacie) zwłaszcza olejek (np. Candimis Finclub).
– Soki z noni, aloesu, goji, mangostanu. MonaVie, PhytoChi.
– Preparaty z linii Flavon.
– Terapie ziołowe wg. Huldy Clark i leczenie Zapperem.
– Picie dużej ilości płynów
- Bardzo przydatny jest lek homeopatyczny Candida albicans 30 CH lub Monilia albicans 30 CH. Zazwyczaj stosujemy 3 razy dziennie po 5 granulek pod język między posiłkami.
[/betterpay]