Dieta przeciwgrzybicza

Home Dieta przeciwgrzybicza
by DoktorJarek

Dieta przeciwgrzybicza

Produkty zabronione:

Wszystkie dania gotowe przyrządzane metodami przemysłowymi, w tym artykuły spożywcze wysokoprzetworzone, konserwy, mięso konserwowane, suszone, wędliny wyprodukowane metodami przemysłowymi.

Mleko i przetwory mleczne oraz produkty sojowe na początku diety. 

Cukier oraz produkty spożywcze zawierające dużo cukru, jak: dżemy, miód, cukierki, ciasta, torty, słodzone cukrem soki i napoje, itp.

Mleko krowie pasteryzowane serki homogenizowane i desery z nich robione typu Danio czy Danonki, słodzone deserki sojowe i mleczne.

Produkty z białej mąki: białe pieczywo, makarony, naleśniki, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku. 

Kasze i kaszki pszenne i kukurydziane, zwłaszcza z mlekiem i owocami. 

Biały ryż oraz kaszki ryżowe.

Wszystkie produkty zawierające drożdże w tym drożdżowe pieczywo, bułki i ciasta. 

Słodkie owoce tj. pomarańcze, mandarynki, winogrona, brzoskwinie, śliwki, gruszki, morele oraz owoce suszone i kompoty.

Sery pleśniowe i żółte.

Soki w kartonach i butelkach.

Alkohol.

Przyprawy wieloskładnikowe (np. Vegeta), majonez, ketchup.

Dozwolone 

Mięsa: ryby, kurczaki, indyki, wołowina, cielęcina, owoce morza i jajka 

Kwaśne owoce: kwaśne jabłka, grapefruity, kiwi 

Warzywa: 

Ziemniaki, maniok (tapioka), kasza lub płatki jaglane, komosa zbożowa, 

Ryż ciemny (brązowy) niełuskasiane, gryka (kasza, płatki), soczewica, fasola, cieciorka. 

Jeśli chodzi o rodzime mąki zbożowe to zaleca się mąkę żytnią 2000. W mniejszym stopniu pełnoziarniste mąki pszenne typu 1850 (ecco,eko, bio). Pieczywo z w/w mąk pełnego przemiału na zakwasie. 

Makarony razowe z mąk pełnego przemiału. 

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno, olej z pestek dyni, 

Ziarna dyni, słonecznika, siemię lniane. 

Napoje – woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, herbaty owocowe jednoskładnikowe), soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców. 

Szczególnie korzystne jest picie przegotowanej wody z plaster- kiem imbiru i cytryny o temperaturze pokojowej. Zalecana ilość to 0,3 litra na każde 10 kg masy ciała z czego 1/3 powinna stano-wić woda rewitalizowana metodą Grandera lub pokrewnymi metodami (ADR, Aqua Vita Life etc.). 

Produkty mleczne – dopuszcza się w drugiej fazie diety i gdy nie działają alergizująco, Należy je wprowadzać stopniowo. Zalecany produkty to biojogurty, biokefiry, chudy biały twaróg, „twarde” dojrzałe sery najlepiej z mleka koziego lub owczego. 

Zalecane: 

– Synbiotyki 

– Świeżo wyciskany sok z grapefruita 

– Wyciągi, olejki z pestek grapefruita 

– Oregano (wszelkie postacie) zwłaszcza olejek (np. Candimis Finclub). 

– Soki z noni, aloesu, goji, mangostanu. MonaVie, PhytoChi.           

– Preparaty z linii Flavon. 

– Terapie ziołowe wg. Huldy Clark i leczenie Zapperem. 

– Picie dużej ilości płynów 

  • Bardzo przydatny jest lek homeopatyczny Candida albicans 30 CH lub Monilia albicans 30 CH. Zazwyczaj stosujemy raz dziennie po 5 granulek pod język między posiłkami.

[/betterpay]