Aby uzyskać dostęp do treści, kliknij w przycisk Kup teraz.
Formularz zamówienia
Nazwa | Przelew |
---|---|
Opłata za Bloga wynosi 80 zł i umożliwia dostęp do wszystkich treści na Blogu przez okres 12 miesięcy | 80 zł |
Candida albicans
Candida albicans jest grzybem, a dokładnie drożdżem, który normalnie mieszka w jelicie większości ludzi. Każdy z nas żyje z setkami rodzajów bakterii, pierwotniaków, grzybów i wirusów w jelitach. Często też odwiedzają nas lub mieszkają na stałe różne pasożyty. Wszystkie one tworzą razem tzw. florę jelitową. Dzięki dużej różnorodności mieszkające w jelitach mikroby pełnią wiele korzystnych funkcji w naszym organizmie, jak:
- ochrona ściany jelit,
- trawienie pokarmów,
- udział w naturalnej obronie organizmu:
80% komórek odpornościowych znajduje się w jelitach lub wokół nich i to one pilnują, aby te bardzo dla nas przydatne mikroorganizmy nie przemieszczały się z jelit do wnętrza naszego organizmu.
Niestety, czasem jedna z tych populacji nadmiernie się rozrasta kosztem innych. Powoduje to dużo różnych zaburzeń w pracy przewodu pokarmowego i czasem prowadzi do wędrówki mikrobów w miejsca, gdzie nie powinny one się znajdować.
Takie zaburzenie równowagi między różnymi mikroorganizmami żyjącymi w naszych jelitach może doprowadzić do nadmiernego rozrostu Candida albicans. Powoduje to, że z łagodnego drożdża rozwija się prawdziwa infekcja grzybicza. Łagodne dla nas i przydatne drożdże zamieniają się w agresywnego i szkodliwego dla naszego organizmu grzyba. Zazwyczaj wiąże się to z osłabieniem naszej odporności i błędami w żywieniu.
Normalnie drożdże, pierwotniaki, wirusy i bakterie podlegają samoregulacji: trzymają się nawzajem w szachu, gdyż każde z nich hamuje nadmierny rozrost innych.
Bakterie produkują kwasy organiczne, które odżywiają drożdże. Te natomiast, produkują aminokwasy i peptydy, które spożywane są przez bakterie. W normalnych warunkach populacja Candida albicans jest zazwyczaj dobrze zintegrowana z innymi mikroorganizmami. Przy okazji pomagają usuwać z organizmu metale ciężkie.
Natomiast jeśli zniszczymy bakterie za pomocą antybiotyku i spożywamy za dużo cukrów, drożdże rozmnożą się. nadmiernie i skolonizują inne części Twojego organizmu. Dochodzi wtedy do rozwoju choroby kandydozy.
Jej objawem, najczęściej spotykanym, są pleśniawki, w jamie ustnej i na wargach. Pojawiają się one w pierwszej kolejności u niemowląt i osób, których system odpornościowy jest osłabiony.
U osób dorosłych pozornie zdrowych często występuje grzybica paznokci lub skóry (najczęściej w obrębie stóp). Często wywołuje je właśnie grzyb Candida albicans.
Infekcje te mogą powstawać we wszystkich wilgotnych miejscach ciała, a w szczególności na narządach płciowych.
Grzyb ten produkuje różne substancje, które osłabiają Twój system odpornościowy, ułatwiając rozwój innych poważnych chorób.
Kandydoza może być przyczyną:
- zespołu jelita drażliwego,
- astmy,
- wzdęć,
- zwiększonej wrażliwości na infekcje,
- chronicznego zmęczenia,
- oraz wielu innych zaburzeń.
Im więcej mamy w organizmie drożdży Candida albicans, tym bardziej jesteśmy wrażliwi na infekcje.
Dlatego tak ważne jest, aby – jeśli masz przerost drożdży w przewodzie pokarmowym – zacząć się leczyć od zaraz, bez czekania na rozwój prawdziwej i trudnej do leczenia choroby – grzybicy.
Nasz przyjaciel i pomocnik (łagodny drożdżak) zmienia się w sprzyjających warunkach w groźnego i podstępnego wroga (grzyba), którego jest trudno się pozbyć.
c.d.n.