Różne inne choroby

Home INNE CHOROBY Różne inne choroby
by DoktorJarek

Aby uzyskać dostęp do treści, kliknij w przycisk Kup teraz.

Dodaj do koszyka

Formularz zamówienia

NazwaPrzelew
Opłata za Bloga wynosi 80 zł i umożliwia dostęp do wszystkich treści na Blogu przez okres 12 miesięcy80 zł
Anuluj
Better Pay - System sprzedaży dla WordPress!

Candida albicans

Candida albicans jest grzybem, a dokładnie drożdżem, który normalnie mieszka w jelicie większości ludzi. Każdy z nas żyje z setkami rodzajów bakterii, pierwotniaków, grzybów i wirusów w jelitach. Często też odwiedzają nas lub mieszkają na stałe różne pasożyty. Wszystkie one tworzą razem tzw. florę jelitową. Dzięki dużej różnorodności mieszkające w jelitach mikroby pełnią wiele korzystnych funkcji w naszym organizmie, jak:

  • ochrona ściany jelit,
  • trawienie pokarmów,
  • udział w naturalnej obronie organizmu:

80% komórek odpornościowych znajduje się w jelitach lub wokół nich i to one pilnują, aby te bardzo dla nas przydatne mikroorganizmy nie przemieszczały się z jelit do wnętrza naszego organizmu.

Niestety, czasem jedna z tych populacji nadmiernie się rozrasta kosztem innych. Powoduje to dużo różnych zaburzeń w pracy przewodu pokarmowego i czasem prowadzi do wędrówki mikrobów w miejsca, gdzie nie powinny one się znajdować.

Takie zaburzenie równowagi między różnymi mikroorganizmami żyjącymi w naszych jelitach może doprowadzić do nadmiernego rozrostu Candida albicans. Powoduje to, że z łagodnego drożdża rozwija się prawdziwa infekcja grzybicza. Łagodne dla nas i przydatne drożdże zamieniają się w agresywnego i szkodliwego dla naszego organizmu grzyba. Zazwyczaj wiąże się to z osłabieniem naszej odporności i błędami w żywieniu.

Normalnie drożdże, pierwotniaki, wirusy i bakterie podlegają samoregulacji: trzymają się nawzajem w szachu, gdyż każde z nich hamuje nadmierny rozrost innych.

Bakterie produkują kwasy organiczne, które odżywiają drożdże. Te natomiast, produkują aminokwasy i peptydy, które spożywane są przez bakterie. W normalnych warunkach populacja Candida albicans jest zazwyczaj dobrze zintegrowana z innymi mikroorganizmami. Przy okazji pomagają usuwać z organizmu metale ciężkie.

Natomiast jeśli zniszczymy bakterie za pomocą antybiotyku i spożywamy za dużo cukrów, drożdże rozmnożą się. nadmiernie i skolonizują inne części Twojego organizmu. Dochodzi wtedy do rozwoju choroby kandydozy.

Jej objawem, najczęściej spotykanym, są pleśniawki, w jamie ustnej i na wargach. Pojawiają się one w pierwszej kolejności u niemowląt i osób, których system odpornościowy jest osłabiony.

U osób dorosłych pozornie zdrowych często występuje grzybica paznokci lub skóry (najczęściej w obrębie stóp). Często wywołuje je właśnie grzyb Candida albicans.

Infekcje te mogą powstawać we wszystkich wilgotnych miejscach ciała, a w szczególności na narządach płciowych.

Grzyb ten produkuje różne substancje, które osłabiają Twój system odpornościowy, ułatwiając rozwój innych poważnych chorób. 

Kandydoza może być przyczyną:

  • zespołu jelita drażliwego, 
  • astmy, 
  • wzdęć, 
  • zwiększonej wrażliwości na infekcje,
  • chronicznego zmęczenia,
  • oraz wielu innych zaburzeń.

Im więcej mamy w organizmie drożdży Candida albicans, tym bardziej jesteśmy wrażliwi na infekcje.

Dlatego tak ważne jest, aby – jeśli masz przerost drożdży w przewodzie pokarmowym – zacząć się leczyć od zaraz, bez czekania na rozwój prawdziwej i trudnej do leczenia choroby – grzybicy.

Nasz przyjaciel i pomocnik (łagodny drożdżak) zmienia się w sprzyjających warunkach w groźnego i podstępnego wroga (grzyba), którego jest trudno się pozbyć.

c.d.n.