Suplementacja siarki organicznej (MSM)

Home Suplementacja siarki organicznej (MSM)
by DoktorJarek

Aby uzyskać dostęp do treści, kliknij w przycisk Kup teraz.

Dodaj do koszyka

Formularz zamówienia

NazwaPrzelew
Opłata za Bloga wynosi 80 zł i umożliwia dostęp do wszystkich treści na Blogu przez okres 12 miesięcy80 zł
Anuluj
Better Pay - System sprzedaży dla WordPress!

MSM, czyli metylosulfonylometan jest organicznym związkiem siarki. 

Jest to biały krystaliczny proszek, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie i bezwonny. Mimo iż znajduje się w różnych produktach spożywczych, jej dostarczanie z pożywieniem do organizmu jest niewielkie. Wynika to z faktu, że jest wrażliwa na promienie słoneczne oraz wysokie i niskie temperatury. Z tego też względu pod wpływem obróbki termicznej produktów ulega zniszczeniu, zarówno przy gotowaniu jak i zamrażaniu, przez co nie może być przyswajana przez ludzki organizm.

Siarka to pierwiastek o wyjątkowych właściwościach niezbędny w wielu procesach enzymatycznych w naszym organizmie. Siarka, zaraz po wapniu i fosforze, jest najczęściej występującym minerałem w naszym ciele. Jest ona cennym makroelementem zawierającym się w każdej komórce organizmu. Występuje jako składnik białek, hormonów, kwasów i innych substancji odpowiadających za ważne funkcje życiowe. Stanowi składnik kreatyny, czyli białka skóry, włosów oraz paznokci, a także kolagenu, decydującego o młodym wyglądzie skóry. Wchodzi też w skład kwasu glutaminowego, niezbędnego w prawidłowym działaniu układu nerwowego. Znajdziemy ją także w heparynie, czyli związku, który odpowiada za obniżanie poziomu ciśnienia krwi. Jest również obecna w insulinie, a więc wpływa na regulację poziomu glukozy we krwi. Poza tym siarka jest niezbędna do prawidłowego rozwoju chrząstek stawowych i skutecznie działa w leczeniu schorzeń reumatycznych. Dlatego tak bardzo potrzebują, jej obecności wszystkie stawy, ścięgna oraz chrząstki. MSM to nic innego jak organiczny związek siarki.

Siarka organiczna ma ogromne właściwości terapeutyczne i profilaktyczne. Posiada właściwości odtruwające, detoksykujące, anaboliczne oraz odbudowujące. Widzimy więc, że efekty jej działania są wielostronne. W naturalnej postaci występuje m.in. w owocach, świeżym mleku krowim czy też warzywach i produktach zbożowych – niestety w niewielkich ilościach. MSM ma również działanie regeneracyjne, wspomagające odnowę biologiczną. MSM jest pozyskiwany zazwyczaj z miazgi sosnowej zawierającej ligninę, w skład której wchodzi siarka stanowiąca składnik cząsteczek białka.

Jak już pisałem MSM poprawia jakość stawów, zmniejsza dolegliwości bólowe, hamuje procesy zapalne, regeneruje chrząstkę. Poprawia także kondycje skóry, włosów i paznokci. Obecność siarki w organizmie ma również ogromne znaczenie dla naszej wątroby. Poprawia również wydzielanie kwasu żółciowego oraz pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Wpływa na procesy trawienne w naszym organizmie, stan układu odpornościowego i krążenia a także pomaga w procesie gojenia ran skórnych. Suplementację MSM stosuje się również w migrenowych bólach głowy, zwalczaniu refluksu na skutek nadmiernego wydzielania kwasów żołądkowych oraz w zespole niedoboru siarki.

Niedobór siarki w organizmie może doprowadzić do szeregu chorób cywilizacyjnych i jest przyczyną nieprawidłowego funkcjonowania organizmu. Co widać na zewnątrz: włosy twardnieją i zaczynają wypadać, paznokcie stają się łamliwe, a skóra traci jędrność i blask. Dochodzi do obniżenie nastroju, przewlekłego zmęczenia i uczucia niepokoju.

Również problemy z układem kostno – stawowym występują u wielu osób, przy niedoborze siarki, bez względu na wiek.  MSM pomaga zarówno sportowcom borykającym się z przeciążeniami i kontuzjami, jak również osobom ciężko pracującym fizycznie oraz chorym na choroby reumatyczne, zmiany zwyrodnieniowe i bóle stawów innego pochodzenia.

MSM dodatkowo wypłukuje z naszego organizmu metale ciężkie co naprawia wiele zaburzonych mechanizmów enzymatycznych i przy okazji ułatwia odrobaczanie. Stąd wynika fakt, że większości chorych przepisują siarkę organiczną na stałe lub chociaż na okres odrobaczania się.

MSM poprawia odporność organizmu i usprawnia procesy trawienne. Jest także preparatem poprawiającym regenerację wątroby. Wspomaga układ krążenia, zapobiegając rozwojowi miażdżycy i wielu różnych chorób układu krążenia.

Przez wzgląd na niewielką przyswajalność siarki organicznej z produktów żywnościowych zalecana jest jej suplementacja. Przyjmowanie siarki, warto zacząć od niewielkich ilości (1 gram), a następnie zwiększyć dawkę po tygodniu. Zazwyczaj zalecam MSM w proszku, co ułatwia dawkowanie. Najlepiej jest rozpuścić ją w wodzie i wypić pół godziny przed posiłkiem. Po tygodniu stopniowo zwiększamy dawkę, jednak nie powinno przekraczać się 4 gramów na dobę. Dawka siarki na każdy kilogram ciała wynosi 50 mg, dlatego dla osoby o wadze 60 kg polecana dawka dobowa to 3 gramy. Siarka świetnie łączy się z magnezem, cynkiem, kolagenem, witaminami z grupy B oraz witaminą C i D.

MSM stosujemy zarówno profilaktycznie jak i leczniczo. Jej nadmiar jest wydalany z moczem, a u niewielu osób powoduje problemy jelitowe. Początkowo można również odczuwać gorsze samopoczucie, a jest to związane z usuwaniem toksyn z organizmu.

MSM odpowiada za zredukowanie bólu, obrzęku i sztywności stawów, ale także zmniejsza stany zapalne w ich obrębie. Poprawia ich jakość i pomaga w regeneracji całego układu kostno-stawowego. Często jest stosowana w suplementach polecanych sportowcom i osobom starszym, u których mogą występować problemy z prawidłowym działaniem układu kostno-stawowego.

Siarka organiczna jest również stosowana w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Szczególnie polecana jest do cery trądzikowej, przetłuszczającej się i łojotokowej. Ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, dezynfekujące i oczyszczające jest składnikiem wielu kremów, mydeł, szamponów i maseczek. 

MSM siarka organiczna znajduje się w:

rybach,

krowim mleku,

przetworach mlecznych, 

jajach,

mięsie,

czerwonych i czarnych porzeczkach,

figach,

truskawkach,

czosnku,

brokułach, 

kukurydzy, 

awokado, 

cebuli, 

rzodkiewce, 

pomidorach.