Witamina E

Home Witamina E
by Waldek Ka

Aby uzyskać dostęp do treści, kliknij w przycisk Kup teraz.

Dodaj do koszyka

Formularz zamówienia

NazwaPrzelew
Opłata za Bloga wynosi 80 zł i umożliwia dostęp do wszystkich treści na Blogu przez okres 12 miesięcy80 zł
Anuluj
Better Pay - System sprzedaży dla WordPress!

Nazywana jest witaminą młodości. Ze względu na swoje właściwości jest szeroko stosowana w medycynie i kosmetyce.

Witamina E to grupa organicznych związków chemicznych, którą określa się mianem tokoferoli.

Bierze udział w wielu ważnych procesach metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. 

Jest silnym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki – dzięki temu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Wspomaga także zachowanie prawidłowej krzepliwości krwi – utrzymuje odpowiednią przepuszczalność błon komórkowych i ogranicza zlepianie się płytek, tym samym zapobiegając zakrzepom. Witamina E wpływa również na wydolność mięśni. 

Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chorób serca, wspomaga pracę mięśni oraz wpływa na płodność. 

Ponieważ jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, hamuje utlenianie tłuszczów, obecnych zarówno w błonach 

komórkowych, jak i we krwi. 

Hamuje także agregację płytek krwi, zmniejszając jednocześnie ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu ma duże 

znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

Natomiast niszcząc wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu, ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym opóźnia starzenie się skóry, poprawia jej wygląd, a ponadto wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku.

Witamina E chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem i uczestniczy w transporcie tlenu do komórek mięśniowych, podnosząc wydolność mięśni.

Jest szczególnie ważna dla cukrzyków, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, oraz osób cierpiących na chorobę Parkinsona i Alzheimera, gdyż spowalnia procesy starzenia się mózgu. 

Bierze także udział w tworzeniu nasienia u mężczyzn.

Witamina E wraz z kwasem foliowym zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu i zapewnia jego prawidłowy rozwój.

Może łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość. Wpływa także korzystnie na aktywność komórek układu odpornościowego, wspomagając jego działanie.

Witamina E wytwarzana jest wyłącznie w roślinach. Naturalnym jej źródłem są głównie oleje roślinne – słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany. Warto wiedzieć, że oleje tłoczone na zimno zawierają jej o około 75% więcej niż te otrzymywane drogą rafinacji. Bogate w witaminę E są również: orzechy włoskie i ziemne, migdały, pestki dyni, pełne ziarna zbóż oraz warzywa, w tym kapusta, szpinak i sałata.

Witamina E jest odporna na działanie wysokich temperatur, ale niszczy ją mrożenie oraz ekspozycja na tlen i promieniowanie słoneczne. Dlatego oleje i warzywa bogate w tę witaminę należy przechowywać w ciemnym miejscu.

Na proces wchłaniania witaminy E niekorzystnie wpływają środki antykoncepcyjne, leki przeczyszczające i hormony 

tarczycy. Z kolei witamina A, witamina C, witaminy z grupy B, mangan, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe zwiększają jej 

przyswajanie.

Palenie papierosów i związki żelaza niszczą jej aktywność.

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E zależy od płci i wieku. U dorosłego człowieka wynosi ono od 8 mg u 

kobiet i 10 mg u mężczyzn do ponad 20 mg u osób starszych.

Niedobór witaminy E u osób z dobrze zbilansowaną dietą zdarza się bardzo rzadko.

Objawy niedoboru witaminy E to:

  • zmęczenie,
  • osłabienie koncentracji,
  • anemia,
  • zaburzenia funkcjonowania mięśni,
  • zwiększona podatność na infekcje,
  • pogorszenie się wzroku,
  • bezpłodność.

Główne objawy niedoboru witaminy E to:

zmęczenie i rozdrażnienie,

anemia,

kłopoty z koncentracją,

pogorszenie widzenia,

wypadanie włosów,

podatność na infekcje,

zaburzenia neurologiczne,

bolesność i zanik mięśni.

Na niedobór witaminy E najbardziej narażone są osoby chore na celiakię i mukowiscydozę, palące papierosy oraz kobiety przyjmujące środki antykoncepcyjne.

Natomiast nadmierna jej podaż jest niekorzystna dla organizmu, a zwłaszcza kobiet ciężarnych.

Jeśli konieczna jest suplementacja witaminy E, najlepiej wybierać produkty zawierające jej naturalne formy w postaci mieszaniny różnych tokoferoli (alfa-, beta-, gamma-, delta-). W naturze tokoferole występują jako D-izomery, dlatego sięgajmy po preparaty zawierające D-tokoferole. Preparaty witaminy E nie należy przyjmować na czczo, lecz w trakcie lub po posiłku zawierającym tłuszcze.